Af Karin Beukel

Co-Founder at Circular Food Technology

Det kan være en ensom rejse at være pioner. Det kan være forbundet med en vis usikkerhed at bevæge sig på ubefærdet vej. Derfor er det også så opløftende, at der er andre, som er på samme rejse som os. Andre, som på deres område tager de ekstra skridt, der skal til, hvis vores fødevaresystem skal blive mere bæredygtig.

Det oplevede jeg for nylig, da jeg var inviteret til Circular Coffee Community – et netværk, som arbejder på at udnytte kaffens næringspotentiale bedre. Som det er nu, er det kun 1 procent af kaffens næringsindhold, der ender i din kaffekop. Det betyder kort sagt, at store mængder blot går til spilde.

Mask er en fantastisk fødevare, rig på fibre og protein, men desværre går den i dag i stor stil til spilde.

Jeg var inviteret for at fortælle om Agrain, hvor vi forvandler restproduktet mask fra whisky og øl til mel, chips og granola. Mask opstår, når øl er brygget og færdig. Efter det er der nemlig en masse korn og vand tilbage, som man kalder mask.

Mask er en fantastisk fødevare, rig på fibre og protein, men desværre går den i dag i stor stil til spilde. Det er vi hos Agrain godt i gang med at lave om på. Vi omdanner masken til økologiske produkter, der både er nærende og smager godt. Selve processen kaldes upcycling – altså det at tilføre et restprodukt værdi, så den bliver til en ny fødevare.

Fremtidens fødevarer er upcyclede

Kaffe, frugtpulp fra juiceproduktion og mask en nogle af de fødevarer med størst potentiale for upcycling.

Vi har i dag for meget fokus på, at vi som forbrugere bruger hele porren, og at detailkæderne ikke smider mad ud. Og det er også vigtigt. Men der er et stort mørketal indenfor madspild, der foregår i selve produktionen, og det skal vi have frem i lyset og gøre bedre. Derfor var det også så inspirerende at møde andre, der arbejder med det her. De er som os pionerer. De brænder for det og ved, hvor vigtigt det er. Vi har alle en fælles mission.

Hvis vi skal have en mere bæredygtig klode, hvor alle får nok at spise uden at drive rovdrift på naturen, er upcycling en af hovedvejene. På verdensplan kasseres der hvert år 42 millioner tons mask, hvilket svarer til tre procent af det samlede fødevarespild. Hvis man i stedet omdannede det til produkter som vores, kunne man dække 10 procent af det samlede kalorieunderskud i verden, der ifølge WHO vil være om blot syv år.

For os peger det i en retning. Fremtidens bæredygtige fødevarer er upcyclede.

De store skal med på vognen

Midt i glæden ved at møde så mange små og mellemstore virksomheder, der er tændt af den samme ild som os, kan jeg alligevel ikke lade være at sende stikpiller ud. For jeg synes, der er mange af de store industrivirksomheder, der mangler i et forum som Circular Coffee Community. Jeg forstår godt, at de store spillere har mange hensyn at tage, og det kan være svært at vende en supertanker. Men det er alligevel forstemmende, at det ofte er fra de små, at de store tanker kommer.

Store forandringer kommer ikke, hvis man kun tænker i samme boldgade.

Vi ved om nogen, at store forandringer aldrig kommer nemt. Der var mange folk, der i starten sagde til os, at det ikke kunne lade sig gøre, men vi fortsatte alligevel, og det er jeg lykkelig for. Store forandringer kommer ikke, hvis man kun tænker i samme boldgade.

I dag er vi i den lykkelige situation, at forbrugerne faktisk efterspørger vores produkter. To tredjedele af alle forbrugere ønsker flere bæredygtige produkter, så det er klar tendens, der gennemsyrer hele markedet, men som desværre ikke i tilstrækkeligt omfang bliver fulgt op af fødevareindustrien.

Det var så dejligt at møde mange af de andre pionerer som fx Peter Larsen Kaffe, og det fylder mig med energi, at vi ikke er alene. Vi skal dele viden mellem virksomheder og brancher, så vi alle bliver klogere og bedre til at arbejde for den fælles målsætning, det er at gøre vores klode beboelig og bæredygtig i fremtiden. Det er en stor opgave, og derfor er det dejligt, at vi står sammen, og den gode nyhed er, at der er plads til flere. Lad alle komme med.